Overslaan en naar de inhoud gaan

Een tweede leven

De ruimte voor woningbouw is schaars in Nederland. Transformatie van oude kantoren en bedrijfsterreinen naar woongebouwen en woonwijken is dan ook noodzaak. BouwWoonLeef besteedt in deze aflevering aandacht aan twee bijzondere transformaties: die van het Slachtterrein in Haarlem-Oost en die van het Zandkasteel in Amsterdam Zuidoost.
 
In het 'Slachthuis District' worden in totaal 166 woningen gerealiseerd, een mix van 85 rijwoningen, 31 startersapartementen, 28 senioren appartementen, 19 stadsappartementen (sociaal) en 3 grote familiewoningen. Maar er komen ook allerlei andere culturele en horeca voorzieningen, waaronder een popcentrum. Aan het woord komen de gebiedsontwikkelaars Coen-Martijn Hofland en Theresa Manoch en projectleider Michel de Nijs.
Artist impressie Slachthuis District:

Zandkasteel

In Amsterdam bezoekt Susan Heering van BWL het iconische Zandkasteel in Zuidoost en praat met de oorspronkelijke architect van dit schoolvoorbeeld van 'organisch' ontwerpen. Het inmiddels tot gemeentelijk monument opgewaarde complex biedt straks onderdak aan appartementen, horeca, kantoren en een internationale school. Architect Max van Huut vertelt dat hij er bij ontwerp al rekening mee hield dat het Zandkasteel ooit een nieuwe functie zou krijgen en niet voor altijd een bankkantoor zou blijven.
 
Bron
AT5