Overslaan en naar de inhoud gaan

Blik op Xplore, nieuwe uitbreiding van Holland Park

Xplore is de naam voor de nieuwe woonbuurt aan de westkant van de succesvolle nieuwbouwwijk Holland Park in Diemen. In deze video van BouwWoonLeef zit een virtuele reis door de nieuwe buurt en gesprekken met de ontwikkelaars.
Het plan bestaat uit 706 woningen, waarvan 212 sociale huurwoningen en 170 middeldure huurwoningen. Dat is een belangrijke koerswijziging. Tot dusver zijn er in Holland Park geen sociale huurwoningen ontwikkeld. In Xplore is ook ruimte voor 1.500m2 aan voorzieningen. Zeker daarvan is de bouw van een brede school voor zo'n 700 basisschoolleerlingen, een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal. De buurt krijgt vier groene woonhoven en wordt geheel autovrij.

Holland Park

Xplore maakt onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Holland Park, het voormalig bedrijventerrein Bergwijkpark-Noord, waar in totaal zo'n 5.000 woningen worden gerealiseerd. Het eerste deel is gerealiseerd naar een stedenbouwkundig plan van Sjoerd Soeters. Onderdeel van het gebied is ook Campus Diemen Zuidoost.
Xplore moet een brug slaan tussen Diemen en Amsterdam Zuidoost. Ontwikkelaar Corine Dikkers vertelt in deze video van BWL hoe die verbinding een plek heeft gekregen in het ontwerp. Over de groene woonhoven: ‘Doordat die openingen zich richten op de randen van de wijk, is het ook een gebied dat heel erg uitnodigt om mensen van buiten de wijk gebruik te laten maken van de voorzieningen in de wijk.’ Architect Arne J. Lijbers is blij dat er in de wijk veel groene buitenruimte wordt gerealiseerd. 'Het groen moet echt een verblijfsplek worden.' Een andere voorziening is een basisschool. ‘Die heeft ook een wijkoverstijgende functie.’ De school moet een plek worden waar zowel nieuwkomers als Zuidoost kinderen op terecht kunnen. Daarnaast wordt er volgens Lijbers gebouwd voor iedereen. ‘Het idee is dat het een hele gemengde wijk wordt, zowel qua type bewoners als segmenten. We hebben sociale huur, middenhuur en vrije sector.’ 
 
 
Bron
AT5