Overslaan en naar de inhoud gaan

Betaalbaar wonen: gemeente helpt wooncoöperaties met leenfonds

Over twintig jaar moet tien procent van alle nieuwbouw in Amsterdam bestaan uit wooncoöperatieprojecten. Dat is in ieder geval het doel van de gemeente. Het gaat om bouwinitiatieven waarbij woningen door de bewoners zelf worden betaald en gerealiseerd; niet alleen de eerste maar ook toekomstige leden van de coöperatie blijven sociale of middeldure huren betalen, zo is in de erfpachtrechten vastgelegd. Op IJburg ging onlangs het allereerste nieuwbouw-wooncoöperatieproject in de stad van start: De Warren. In deze reportage van AT5 komt naast  wethouder Laurens Ivens ook toekomstig bewoner en initiatiefnemer Chandar van der Zande aan aan het woord: "Als echte pionier was het niet makkelijk.’’
 
Van der Zande: "Als je de allereerste bent moet je veel dingen uitvinden en zelf financiers zoeken. Ik heb wel het idee dat we een olifantenpaadje door de jungle aan het creëren zijn en dat de mensen achter ons het nu al makkelijker hebben."
De eerste experimenten, zoals De Warren, hebben duidelijk gemaakt dat het uitermate lastig is om voor deze woonvorm voldoende financiering aan te trekken. Banken zijn terughoudend. Amsterdam heeft daarom besloten een leenfonds voor wooncoöperaties op te richten.
 
Dat fonds bestaat uit twee delen. Het eerste deel is voor de planvorming, van voorfinanciering tot het moment van erfpachtuitgifte. Dit is nodig omdat in deze fase banken nog geen hypotheek verstrekken. De tweede lening is er om het gat in de financiering te dichten, met een maximum van 50.000 euro per woning. De lening heeft een looptijd van maximaal 15 jaar tegen een rentepercentage van 1,5 procent. De leden dienen zelf minimaal 5 procent van de bouwkosten in te brengen. De gemeente gaat ervan uit dat banken leningen willen verstrekken tot 70 procent van de kosten.
 
Bron
AT5

Trefwoorden