Overslaan en naar de inhoud gaan

Vast bedrag voor gestegen energiekosten voor huishoudens met blokverwarming

Image

Bewoners met een collectieve aansluiting voor warmte, gas en/of stroom krijgen in 2023 een vast bedrag om de gestegen energiekosten te compenseren. Dat schrijft minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. Om welk bedragen het gaat is nog onbekend. De minister gaat voor elk type energie - gas, elektriciteit en warmte -  een tegemoetkoming bepalen. De regeling is volgens de minister pas half februari klaar.

Volgend jaar worden Nederlandse huishoudens door de overheid gedeeltelijk gecompenseerd voor de sterk gestegen energiekosten. Tot een bepaald verbruik (het prijsplafond) geldt dan een gereduceerd tarief. Maar voor de groep van ongeveer 700.000 mensen met een gezamenlijke aansluiting – vaak huurders - werkt het prijsplafond niet omdat zij geen individueel contract hebben met een energieleverancier. In plaats daarvan krijgen zij een vaste tegemoetkoming. De minister zal voor elk type energie een bedrag bepalen. Voor onzelfstandige woningen geldt een lagere tegemoetkoming.

De hoogte van de tegemoetkoming is onderwerp van een ingewikkelde rekensom. De minister wil die laten samenhangen met het voordeel dat bewoners van het plafond zouden hebben. Maar om de regeling uitvoerbaar te houden wordt gekeken naar het gemiddeld verbruik bij blokaansluitingen. 

Daarbij lopen niet alle energiecontracten af per 1 januari. De minister wil gebruikers met een doorlopend contract met lage tarieven het liefst uitsluiten.  Verhuurders, VvE's en zorgaanbieders moeten in ieder geval zelf een aanvraag doen. De Woonbond wijst er op dat bij woongroepen en in veel studentenhuizen meestal één bewoner of een vereniging van bewoners de energierekening betaalt. De Woonbond vindt dat deze ook een aanvraag moeten kunnen indienen.