Overslaan en naar de inhoud gaan

Utrecht geeft voorbeeld met huurkorting

Image

Inwoners van Utrecht met een laag inkomen en een hoge huur kunnen vanaf 1 september korting op hun huur krijgen. Daarover hebben gemeente, corporaties en huurderorganisaties overeenstemming bereikt. De korting kan oplopen tot 100 euro per maand. Naar schatting komen zo'n 3000 Utrechters in aanmerking. Ook in Amsterdam wordt gesproken over een vergelijkbare huurkorting.

Het gaat om een proef van twee jaar. De gemeente steekt er zo'n 2 miljoen euro in, de overige kosten - naar schatting 1,5 miljoen euro - betalen de corporaties Mitros, Portaal, Bo-Ex, SSH en GroenWest. In aanmerking komen huishoudens met één of twee personen met een huur tussen de 593 en 711 euro, en meerpersoonshuishoudens bij een huur tussen de 635 en 711 euro. Het gaat om huurders die in aanmerking komen voor de U-pas, de Utrechtse stadspas. Die is voor Utrechters met een inkomen tot 125 procent van het wettelijk sociaal minimum. Tot dusver komen deze minima net als in Amsterdam in aanmerking voor een bijdrage uit het gemeentelijke Woonlastenfonds.

Het gaat vooral om huurders die vóór 2016 een woning hebben betrokken. Sindsdien geldt namelijk de passendheidstoets, waardoor woningzoekenden met een laag inkomen alleen goedkope huurwoningen krijgen aangeboden. De nieuwe kortingsregeling geldt niet voor stellen die in een huis wonen met meer dan vijf kamers, of alleenstaanden in een huis met meer dan vier kamers. Die worden geacht een kleiner huis te zoeken, als ze de huur niet meer kunnen opbrengen.