Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweehonderd sociale huurwoningen aan de Zaan in Wormerveer

Image

Parteon en WormerWonen gaan 198 sociale huurappartementen bouwen in het Zaankwartier in Wormerveer, gemeente Zaanstad. Dat is de locatie aan de Zaan van de voormalige meelfabriek Meneba. Op die plek komt een nieuwe woonwijk met circa 680 woningen. De woningen worden gebouwd door Fijn Wonen, onderdeel van Van Wijnen.

Fijn Wonen heeft een gerobotiseerde woningfabriek waar de losse elementen, denk aan vloeren, wanden en gevels, worden gemaakt. Eenmaal op locatie kunnen er in een dag twee appartementen geassembleerd worden inclusief de installatie van de technische ruimte voorzien van warmtepomp, toilet en badkamer. 

In totaal worden er in het Zaankwartier voor de corporaties drie gebouwen gerealiseerd: een woontoren en twee galerijgebouwen. Het gaat om appartementen met twee kamers (25 procent) en drie kamers (75 procent). De woningcorporaties Parteon en WormerWonen hebben gezamenlijk de grond voor dit project aangekocht. Het Zaankwartier wordt ontwikkeld door de Coöperatie De Vlyt UA, waarin Van Wijnen, Waterland Real Estate en Mecanoo samenwerken. In totaal komen hier circa 680 woningen, commerciële ruimten en een hotel. 

Het corporatieproject valt onder het initiatief NH Bouwstroom. Dat is een samenwerkingsverband van acht woningcorporaties en zes woningbouwers, waaronder Fijn Wonen, om de productie van betaalbare woningen te verhogen en te versnellen. De corporaties van de NH Bouwstroom hebben de inmiddels plannen klaar liggen voor de bouw van 1.150 woningen. De komende maanden komen daar volgens Parteon-bestuurder Harry Platte nog 3.000 woningen bij.