Overslaan en naar de inhoud gaan

Trendbreuk: ook in Amsterdam dalen de woningprijzen

Image

De dag die eens moest komen: de woningprijzen in Amsterdam dalen. Ook het aantal transacties liep terug in het derde kwartaal terwijl er meer woningen werden aangeboden en de gemiddelde verkooptijd steeg. Allemaal tekenen van een veranderend marktsentiment als gevolg van stijgende rente, toegenomen energieprijzen en de vele andere onzekerheden in de samenleving. Dat blijkt uit het kwartaalbericht van de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA).

De makelaars van de MVA verkochten 10 procent minder woningen ten opzichte van zowel een kwartaal als een jaar eerder. De mediane transactieprijs bedroeg €559.000, een daling van maar liefst 8,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal en een daling van 1 procent  ten opzichte van een jaar eerder. Ook de transactieprijs per m2 daalde in Amsterdam met 5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, maar is nog altijd €7.645. En de meeste woningen worden nog altijd binnen een maand en boven de vraagprijs (79%) verkocht. De verkooptijden liepen wel enkele dagen op en in een kwartaal eerder werd nog 90 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Overigens anticipeerden verkopende partijen al op de veranderende marktomstandigheden: de mediane vraagprijs lag in het derde kwartaal 4,4 procent lager dan in het tweede kwartaal: van €662.000 naar €626.000. En ook de vraagprijs per vierkante meter lag 1,3 procent lager. De vraagprijzen daalden het sterkste in Amsterdam Centrum en Zuid, met respectievelijk 3,5 en met 5,8 procent, en minder in goedkopere gebieden zoals Zuidoost.

De koper krijgt wel iets meer te kiezen, al blijft het huizenaanbod in de hoofdstad 'ongezond krap', aldus MVA-voorzitter Jerry Wijnen. Er werden in het derde kwartaal 1.674 woningen aangeboden. Het aantal kijkers tijdens een bezichtiging neemt af, maar volgens Wijnen is er nog altijd meer dan voldoende belangstelling: "Dit wordt mede veroorzaakt doordat Amsterdam een grote aantrekkingskracht heeft op de internationale koper."

Image
MVA-cijfers 3e kwartaal 2022

Bron: MVA. De percentuele prijsontwikkeling is in de bovenste twee grafieken afgezet tegen hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Zie link onder voor de landelijke ontwikkelingen op de woningmarkt:

Trefwoorden