Overslaan en naar de inhoud gaan

Transformatie van 61 gebouwen zorgde vorig jaar voor 1370 nieuwe woningen

Image

Het afgelopen jaar zijn in Amsterdam ruim 1.370 woningen gerealiseerd door het verbouwen van 61 ongebruikte kantoorpanden en andere gebouwen. Dat meldt wethouder Ivens van Wonen. Hij verwacht dat de komende twee jaar nog eens 250 gebouwen een transformatie ondergaan. Dit zal naar verwachting leiden tot nog eens vierduizend extra woningen.

"Leegstaande panden willen we de komende jaren blijven verbouwen naar woningen," aldus de wethouder. "Al deze ongebruikte ruimte is hard nodig in de stad, vooral omdat de behoefte aan betaalbare woonruimte groeit. Met transformatie slaan we dus twee vliegen in één klap: de leegstand wordt bestreden en meer Amsterdammers vinden een dak boven hun hoofd."

Vorig jaar zijn meer gebouwen omgebouwd naar woningen dan een jaar eerder. In 2015 werden 48 gebouwen getransformeerd. Vorig jaar betrof dat 61 gebouwen. De verbouw tot hotels is in het afgelopen jaar juist afgenomen van 13 naar vijf
transformaties. Door transformatie en een toename in het kantoorgebruik daalde de kantorenleegstand met ruim 150.000 m2.