Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer nieuwbouwwoningen in de buurt van stations

Image
In Noord-Holland worden steeds meer woningen gebouwd in de buurt van OV-knooppunten. Maar het aandeel blijft nog wel achter bij de ambities van de provincie. Op het provinciehuis heeft men als doel gesteld de helft van alle nieuwbouwwoningen binnen 1200 meter van een OV-knooppunt te realiseren. In de huidige woningbouwplannen blijft dat nog steken op 41 procent. Het aandeel gerealiseerde woningen in de buurt van OV-knooppunten steeg in de periode 2015-2017 vooral sterk in de gemeenten Uitgeest (van 57 naar 76%), Beverwijk (55 naar 60%), Ouder-Amstel (48 naar 58%), Hoorn (50 naar 58%) en Alkmaar (27 naar 46%).   
 
Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Joke Geldhof (PvdA) tonen de cijfers dat men op goede weg is. Geldhof: “De druk op de woningmarkt is in onze provincie nog steeds enorm. Ook de filedruk is groot. Wij stimuleren het daarom dat woningen vooral rondom stations en andere belangrijke openbaar vervoerknooppunten gebouwd worden. Zo zijn mensen eerder uit en thuis en benutten we de ruimte in de stad optimaal. Zo sparen we het landschap bovendien.”
Steeds meer Noordhollandse gemeenten geven inmiddels prioriteit aan ontwikkelingen en investeringen rondom hun stations. Veel stationsomgevingen maken op dit moment een transformatie door en krijgen in hun stationsgebied een mix aan bedrijven, woningen, horeca en andere voorzieningen.
De nieuwe cijfers bevestigen dat de nieuwbouwproductie in de buurt van OV-knooppunten ook in aantallen groeit: in de periode 2015-2017 zijn jaarlijks ruim 10.000 woningen gerealiseerd in vergelijking met de ongeveer 8.000 woningen in de jaren daarvoor. In 2018 gaat het om bijna 14.000 woningen. Een flink aantal daarvan zijn in Amsterdam gebouwd, zoals bij stations Amstel, Zuid, Sloterdijk, Lelylaan en Centraal.
 
foto boven: Oplevering Zaanse Strip bij station Zaandam in 2015, een project van Eigen Haard

OV-knooppunten in regio Amsterdam