Overslaan en naar de inhoud gaan

Startschot voor woningbouw op Centrumeiland IJburg

Image

De woningbouw op het Centrumeiland van IJburg is gestart. Wethouder Ivens en de eerste zelfbouwer sloegen 15 mei symbolisch de eerste paal. Uiteindelijk komen er 1.500 woningen op het eiland, in meerderheid zelfbouwwoningen. Centrumeiland is onderdeel van de ‘2e fase van IJburg’, een project met zo’n 10.000 woningen, verdeeld over Centrum-, Strand- en Buiteneiland. Naast de 70 procent zelfbouwkavels realiseren corporaties op Centrumeiland 20 procent sociale woningbouw. De resterende 10 procent zijn bestemd voor commerciële ontwikkeling. Naar verwachting duurt de bouw van de wijk tot 2026.

Centrumeiland is de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam. Er zijn individuele kavels voor eengezinswoningen, kavels voor ‘Samen in het Klein’ (minimaal 2, maximaal 4 huishoudens) en kavels voor grotere bouwgroepen (CPO, MO). Daarnaast worden er ook kavels voor wooncoöperaties aangeboden. Hierbij kunnen (sociale) huurders gezamenlijk hun woongebouw ontwerpen, bouwen en beheren. Zowel de kopers als huurders van zelfbouwwoningen hebben dus een grote mate van ‘zeggenschap’ over hun woningen. Er zijn in totaal ruim 200 zelfbouwkavels te vergeven op Centrumeiland. De helft daarvan is al uitgegeven.

Alle huishoudens op Centrumeiland worden op een collectief warmte- en koudeopslagsysteem aangesloten. De openbare ruimte wordt rainproof ingericht: regenwater wordt niet afgevoerd via het riool, maar stroomt rechtstreeks de straten af naar groene parkjes in de wijk.

IJburg zal uiteindelijk bestaan uit zes eilanden met 18.000 woningen voor zo’n 45.000 inwoners. Inmiddels zijn er ruim 8.000 gebouwd.