Stadgenoot neemt in 2017 bijna zeshonderd woningen in aanbouw

23.05.2017
Image

Stadgenoot neemt dit jaar bijna zeshonderd woningen in aanbouw. Volgend jaar is de bouw van 846 woningen voorzien. Voor tachtig procent betreft het sociale nieuwbouw, zo heeft Stadgenoot bekendgemaakt bij de publicatie van de jongste jaarcijfers.

Stadgenoot heeft het financiële resultaat over 2016 door de stijging van de waarde van het bezit zien stijgen naar 871 miljoen euro. In 2015 bedroeg het resultaat slechts 336 miljoen euro. Vanuit de huuropbrengsten zijn uitgaven gedaan voor het beheer, onderhoud en de kwaliteitsverbetering van woningen. De opbrengsten uit de verkoop van woningen zijn met name gebruikt om schulden af te lossen.

“We hebben onroerend goed verkocht, met name bedrijfsruimtes. Verder hebben we de eigen organisatie slank en lenig gemaakt en efficiencyverbeteringen doorgevoerd. Ons huishoudboekje is op orde en dat is mooi. Maar in onze naam zit onze ambitie. Die kunnen we onvoldoende waarmaken. De wachtlijsten voor een huurwoning zijn langer dan ooit en er is bijna geen betaalbare woning meer te vinden. Het is alle hens aan dek om te voorkomen dat de stad verder uit balans raakt. We moeten meer mensen aan een betaalbare woning zien te helpen,” zo zegt bestuurder Marien de Langen.

De stijging van de waarde van het bezit leidt tot een hogere verhuurderheffing. Stadgenoot moet over 2016 24 miljoen euro afdragen aan Rijksschatkist. “Dit geld had ik liever besteed aan extra investeringen voor nieuwe sociale huurwoningen en aan het duurzamer maken van woningen,” aldus De Langen.