Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadgenoot bouwt 53 duurzame jongerenwoningen in Kolenkitbuurt Amsterdam

Image

Stadgenoot bouwt 53 studio’s voor jongeren in de Kolenkitbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Met de bouw van complex De Houten Leeuw voegt de woningcorporatie dertig woningen toe aan de buurt. Het is het laatste grote stedelijke vernieuwingsproject van Stadgenoot in de Kolenkitbuurt. Het oorspronkelijke gebouw aan de Leeuw van Vlaanderenstraat 35-41 was verouderd en is vorig jaar gesloopt. 

“Dit nieuwe woongebouw is een goed voorbeeld van hoe wij onze stedelijke vernieuwingsopgave aanpakken. Waar mogelijk voegen we op onze bestaande locaties meer woningen toe.  Zo leveren wij een tastbare bijdrage aan het terugdringen van de woningnood in Amsterdam”, aldus Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot.  

Voor Stadgenoot is de bouw van De Houten Leeuw een pilotproject met bouwbedrijf De Nijs om ervaring op te doen met de verduurzaming van het ontwikkel- en bouwproces. Als bouwmateriaal wordt het duurzame Cross Laminated Timber (CLT) gebruikt. Dit materiaal bestaat voor 99 procent uit hout. Volgens Mike Coffeng, directeur productie bij De Nijs komt het gebruikte hout uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Door hout in plaats van beton te gebruiken verwacht De Nijs tijdens de bouw ruim 60 procent minder CO₂ uit te stoten. Ook kent ruwbouw met CLT een hoger tempo.

Na oplevering eind dit jaar heeft Stadgenoot 666 woningen in de Kolenkitbuurt, verspreid over de Kolenkitbuurt Zuid en Robert Scottbuurt West. In totaal gaat het om zeven complexen, drie zorgcomplexen, 36 zorgwoningen en twee bedrijfsruimtes.