Overslaan en naar de inhoud gaan

Rochdale rondt verduurzaming wijk Spoorzicht in Diemen af

Image

De verduurzaming van de 111 sociale huurwoningen in de wijk Spoorzicht in Diemen is klaar. Het gemiddelde energielabel ging daarbij van D naar A. Bij het project werden nieuwe digitale technieken toegepast, zoals drone-scans van de woningschil en 3D-scans in de woningen zelf. Eigenaar Rochdale meldt dat de uitvoering van de bewoners een hoog rapportcijfer kreeg: gemiddeld 8,8.

De werkzaamheden werden in 2022 uitgevoerd door BAM Wonen. Dat bedrijf is een van de ketenpartners van Rochdale bij projecten waarbij energetische en onderhoudsmaatregelen worden gecombineerd. Bij het project in Diemen ging het om 42 woningen uit de jaren dertig en 69 woningen uit de jaren vijftig. 
Bij de verduurzaming werd onder andere de gehele woningschil (muren en dak) geïsoleerd en werden ramen vervangen door HR++-glas. Daarnaast werden nog tal van andere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Alle woningen kregen een CO2-gestuurd ventilatiesysteem. De bewoners konden zelf kiezen voor de aanleg van zonnepanelen. 
 
In Diemen heeft BAM Wonen voor het eerst bij een verduurzamingsproject de rijwoningen ingescand met drones (zie video). Daarna zijn de beelden omgezet in 3D-modellen. Op die manier zijn woningdetails van alle daken en gevels al in het voorbereidingstraject digitaal beschikbaar voor alle betrokken partijen. Ook de binnenkant van de woningen werd digitaal in kaart gebracht.