Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie monumentale woningen Zaandammerplein afgerond

Renovatie monumentale woningen  Zaandammerplein afgerond

De renovatie van de 560 monumentale woningen op het Zaandammerplein is afgerond. De renovatie is in 2005 gestart. Op 19 oktober viert eigenaar Ymere, in aanwezigheid van wethouder Maarten van Poelgeest, de officiële oplevering van de woningen in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam-West.

Ymere heeft het comfort in de woningen verbeterd door geluidsisolatie aan te brengen. Alle woningen hebben centrale verwarming en een mechanische ventilatie gekregen. Ook zijn de gevels, het dak en het trappenhuis helemaal opgeknapt en hebben de woningen een nieuwe toegangsdeur gekregen.
Een kwart van de woningen is verbouwd tot vrije sector huurappartementen, met moderne keuken en badkamer. Hiervoor is een aantal woningen samengevoegd. De overige woningen zijn sociale huurwoningen gebleven.

Project SpaarndammerHout

De woonblokken aan het Zaandammerplein zijn in 1923 gebouwd naar een ontwerp van architect De Bazel en hebben sinds 2003 de status van Rijksmonument. Bij eerdere renovaties was veel van de architectonische waarde verloren gegaan. Ymere heeft, in samenwerking met het gemeentelijke Bureau Monumenten en Archeologie en architect Marloes van Haaren, het monumentale karakter van het woonblok in ere hersteld. Bij alle woningen is de gevel gerestaureerd en zijn oorspronkelijke details teruggebracht. De renovatie van het Zaandammerplein maakt deel uit van het stedelijke vernieuwingsproject SpaarndammerHout. Onder regie van stadsdeel West werkt een aantal partners aan de vernieuwing van de Spaarndammerbuurt in combinatie met de bouw van een nieuwe woon- en werkwijk in de Houthaven.

Trefwoorden