Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter geeft toestemming voor renovatie en bijbouwen woningen Marnixstraat

Image

Woningcorporatie Ymere mag dóór met het renoveren, verduurzamen en verbeteren van tien panden aan de Marnixstraat in Amsterdam. Ook kunnen acht starterswoningen worden toegevoegd. Dat heeft de rechtbank bepaald. Een aantal bewoners stelde aanvullende duurzaamheidseisen en wilde geen extra woningen, maar de rechter geeft geen gehoor aan die wensen. 
De woningen aan de Marnixstraat zijn dringend aan renovatie toe. Het gaat om een omvangrijk renovatieproject, inclusief funderingsherstel en verbetering van de isolatie voor een prijs van 250.000 euro per woning. De huurders moeten hiervoor een tot anderhalf jaar naar een tijdelijke woning.
“De renovatie combineren we met het ombouwen van zolderbergingen tot woningen voor starters”, zegt procesmanager Maxim Labordus. “Dat hebben we eerder gedaan elders in de stad. Daardoor kunnen we startende woningzoekenden, die vaak al heel lang moeten wachten op betaalbare sociale huurwoning, eerder aan een huis helpen.” 

De bewonerscommissie was tegen de plannen van Ymere vanwege het uitblijven van volledige gasloosheid, het ontbreken van vloerverwarming en de realisatie van starterswoningen. De rechter liet na jarenlang gesteggel het maatschappelijke belang echter zwaarder wegen, dan de bezwaren van de helft van de bewoners. “De uitspraak van de rechter is kraakhelder. We kunnen na zeven jaar van planvorming en gesprekken met huurders eindelijk door,” aldus Labordus.