Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA-prominent Adri Duivesteijn overleden

Image

Adri Duivesteijn, voormalig wethouder van Almere en oud-Kamerlid voor de PvdA, is vrijdag overleden. Dat is namens zijn familie bekendgemaakt. Hij leed al jaren aan prostaatkanker. Duivesteijn is 72 jaar geworden.

Duivesteijn toonde zich decennialang een bevlogen politicus en overtuigd voorvechter van volkshuisvesting. Hij was van 2006 tot 2013 wethouder in Almere. Daar toonde Duivesteijn zich wars van de grootse plannen van projectontwikkelaars. Veel liever creëerde hij allerlei mogelijkheden voor mensen om zelf hun woningen te bouwen. Ook was hij een warm pleitbezorger van de ontwikkeling van Almere Oosterwold.  

Duivesteijn begon zijn politieke carrière midden jaren zeventig in de stad Den Haag. Daar was hij ook bijna tien jaar wethouder stadsvernieuwing. Van 1994 tot 2006 nam hij voor de PvdA plaats in de kamerbankjes om te strijden voor het behoud van volkshuisvesting. Na zijn wethouderschap in Almere was hij nog twee jaar senator. In de senaat bracht hij het tweede kabinet Rutte bij de invoering van de Verhuurderheffing bijna ten val. Partijleider Diederik Samsom toonde in zijn ogen te weinig idealen.

Een dag voor zijn overlijden verstuurde hij nog een tweet over de mogelijkheden om via collectief particulier opdrachtgeverschap een eigen appartement te bouwen op een van de mooiste locaties in Nieuw Delft.

Henk Nijboer, de huidige woordvoerder wonen in de PvdA-fractie, betitelt Duivesteijn als 'een icoon van de volkshuisvesting'. "Hij was een onafhankelijk denker en doener in de sociaaldemocratische wethouderstraditie. Adri wilde het voor alle sociale klassen mogelijk maken naar eigen keuze te wonen."