Purmerendse politiek in de ban van hoogbouwplan op PostNL-locatie

18.06.18
Purmerendse politiek in de ban van hoogbouwplan op PostNL-locatie

Hoogbouwplannen van projectontwikkelaar Snippe op de PostNL-locatie in Purmerend blijven de gemoederen in de lokale politiek bezighouden. Woensdag 20 juni is er een extra raadsvergadering over de consequenties van een eventueel besluit om hoogbouw in het centrum te blokkeren. Een meerderheid van de nieuwe gemeenteraad neigt daartoe. Inmiddels heeft NautaDutilh, de advocaat van Snippe, de gemeente gesommeerd zich te houden aan de verplichtingen die voortkomen uit een eerder afgesloten overeenkomst.

Purmerend heeft nog altijd geen nieuwe coalitie. Momenteel spreken Stadspartij, D66, CDA, PvdA en de Ouderenpartij AOV Purmerend met elkaar. Tot de heikele onderwerpen in de lokale politiek behoort de geplande hoogbouw op de locatie van PostNL aan de Gedempte Where. Projectontwikkelaar Snippe tekende daartoe voor de verkiezingen een anterieure overeenkomst met de gemeente. Daarin staat wel het voorbehoud dat de gemeenteraad nog wel moet instemmen met een nieuw bestemmingsplan voor de locatie. Na de verkiezingen is er geen meerderheid meer in de raad voor zo’n wijziging. CDA, D66 en GroenLinks hebben recent een initiatiefvoorstel ingediend dat is gericht op behoud en versterken van de historische binnenstad. Uitgangspunten zijn daarbij historiserend bouwen en geen hoogbouw. Het plan van Snippe voldoet aan geen van deze uitgangspunten.

Snippe ziet de bui hangen en zet de gemeente onder druk. De advocaat van de projectontwikkelaar stelt in een brief dat een nieuw college gebonden is aan de bestaande overeenkomst en dreigt met een schadeprocedure. Hij verwijst daarbij naar eerdere rechterlijke uitspraken. In een eerste reactie verwerpt de gemeente de claims van de ontwikkelaar. In de extra raadsvergadering wordt ingegaan op de consequenties van een blokkade van de bouwplannen.

Het geplande complex bestaat uit twee woontorens met 165 appartementen tot ruim 60 meter hoog.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS