PBL: "Gemeenten moeten nu geen grond meer kopen"

05.11.18
PBL: "Gemeenten moeten nu geen grond meer kopen"

"Gemeenten die nu grond kopen zijn te laat", Edwin Buitelaar, onderzoeker voor grondbeleid en de grondmarkt bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), vandaag in een interview met het FD. De krant constateerde eerder dat gemeenten weer actiever op de grondmarkt zijn geworden om via het beschikbaar stellen van locatie de woningbouwproductie te versnellen. Buitelaar waarschuwt voor de risico's van een actief grondbeleid. Bovendien zijn grondaankopen volgens hem niet beslissend voor het bouwtempo. Belangrijker is dat gemeenten tempo maken met bestemmingsplannen maken en vergunningen verlenen. Dat kunnen ze ook doen voor grond die ze niet in bezit hebben. Via het bestemmingsplan kunnen gemeenten locaties bepalen dat op een plek alleen sociale of middeldure huurwoningen mogen worden gebouwd.

In de regio Amsterdam beschikken alleen de gemeenten Amsterdam en Almere over veel eigen grond. Andere grote gemeenten als Haarlem en Zaanstad beschikken over weinig eigen locaties voor woningbouw. 

interview met het FD. De krant constateerde eerder dat gemeenten weer actiever op de grondmarkt zijn geworden om via het beschikbaar stellen van locatie de woningbouwproductie te versnellen." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS