Overslaan en naar de inhoud gaan

Overleden huiseigenaren krijgen erfpachtbrief van gemeente

Image

Eind november ontvingen ongeveer 80.000 erfpachters die nog (verlengd) mogen afkopen een brief over aanpassing van regels over afkoop van de canon. In 312 gevallen stuurde de gemeente brieven aan overleden erfpachters. Wethouder Eric van der Burg betreurt dit ten zeerste. De erfpachtafdeling van Grond & Ontwikkeling neemt maatregelen om herhaling te voorkomen, aldus de wethouder.
De oorzaak van de foutieve adressering ligt gedeeltelijk bij de gemeente. Er zijn achterstanden in het verwerken van wijzigingen in contractgegevens en persoonsgegevens. Anderzijds neemt een curator of erfgenaam soms zelf geen actie om de naam op het erfpachtrecht aan te passen. De gemeente kan overigens persoonsgegevens vergelijken met een register (Hermes) om zo meer overledenen eruit te filteren. De naamgeving kan dan worden gewijzigd in 'Aan de erven van'.

De erfpachtafdeling staat enorm onder druk om de afwikkeling van de erfpachtherziening tijdig uit te rollen. Met name erfpachters die onder AB1994 vallen moesten dringend geïnformeerd worden, omdat de mogelijkheid tot verlengd afkopen volgens het oude regime binnenkort vervalt. Dat kan financieel voordelig zijn. De einddatum voor die optie is nu gesteld op 1 maart.

Trefwoorden