Oppositie kraakt woningbouwbeleid wethouder Ivens

26.11.2020
Image

VVD, CDA, Forum voor Democratie en de ChristenUnie hebben woensdag het woningbouwbeleid van wethouder Ivens neergesabeld. In een motie van treurnis veroordeelden zij het geringe aantal middensegmenthuurwoningen dat in de eerste helft van 2020 in aanbouw is genomen. De motie kreeg geen meerderheid.
Volgens het coalitieakkoord moeten elk jaar bijna 1.700 huurwoningen in het middensegment worden bijgebouwd, maar de teller voor de eerste helft van dit jaar staat op slechts 78 woningen. Ivens kondigde aan er van alles aan te willen doen om het middensegment te verruimen. Het onderwerp ligt onder meer op tafel bij het zogeheten doorbraakteam. De gemeenteraad zou volgens de SP-wethouder wat meer geduld moeten hebben.
CDA-raadslid Diederik Boomsma toonde zich geïrriteerd over de keuze van de wethouder om de schuld voor de lage productie bij bouwers en beleggers te leggen. Jarenlang worden volgens hem de doelstellingen niet gehaald en 2020 lijkt een jaar te worden met de laagste productie ooit, aldus het raadslid. Een mediator zou de plooien met de markt moeten gladstrijken, maar de wethouder wil daar niet aan. Ook beschouwt Ivens de afgesproken 1.670 woningen niet als een echt doel. Reden voor de vier oppositiepartijen om een motie van treurnis in te dienen. Tevergeefs. De coalitie heeft alle vertrouwen in het huidige beleid.