Opkomst van de microwoning - wonen op minder dan 40 m2

20.03.17
Villa Mokum, Amstelkwartier in Amsterdam Oost
Opkomst van de microwoning - wonen op minder dan 40 m2
Onder druk van hoge huren en huizenprijzen gaat de stadsbewoner weer kleiner wonen. Het eenkamerappartement van minder dan 40 vierkante meter rukt op, al roept het wonen in zulke 'hokken' ook weerstand op. De Volkskrant wijdde in de zaterdagkrant een uitgebreid artikel aan de opkomst van de microwoning.
 
Sinds vorige week zijn alle vijfhonderd mini-appartementen van Change= in Nieuw-West bewoond: 533 kale huur per maand voor 30 vierkante meter. Elke bewoner heeft naast zijn studio toegang tot snel internet, een restaurant, de mediazaal, de binnentuin, een wasmachineruimte en een stalling voor 250 scooters en 500 fietsen. Er zijn diensten beschikbaar als een uitzendbureau en leenauto's. Meubilair en apparatuur als een televisie en stofzuiger is per maand te huur. In Amsterdam Zuidoost is Change= gestart met de bouw van een vergelijkbaar complex met 596 studio's.
De formule van Change= vinden we ook terug bij andere complexen met mini-woningen: het kleine privé-domein wordt aangevuld met hoogwaardige gemeenschappelijke voorzieningen. Andere voorbeelden zijn Villa Mokum (2015) en De Lofts (nog te bouwen) in het Amstelkwartier, en North Orleans (2016), de omstreden peperdure appartementen in Noord. Andere voorbeelden zijn studentencomplexen als Campus Diemen Zuid en Ravel Residence aan de Zuidas. En het startte natuurlijk allemaal met de transformatie van het enorme GAK-kantoor door Stadgenoot en AM.
Ook de woningcorporaties gaan kleiner bouwen. Directievoorzitter Karin Laglas van Ymere in de Volkskrant: 'In Nieuw-West werden vroeger veel woningen gebouwd van circa 50 vierkante meter. Dat werd steeds groter, tot 70, 80 vierkante meter. We richten ons nu weer op woningen van 50 à 60 vierkante meter en voor starters soms kleiner. In ons project De Maurits bouwen we woningen van 25 tot 40 vierkante meter. We gebruiken het woord 'micro' liever niet, want dat suggereert dat het om een kast gaat.'
 
Lees hier het volledige artikel: Wonen op 40 vierkante meter rukt op (De Volkskrant, 18 maart)

Trefwoorden: