Overslaan en naar de inhoud gaan

Ollongren pakt misstanden in de makelaarswereld aan

Image

Makelaars moeten een biedlogboek bij gaan houden, waardoor kopers kunnen inzien wanneer en hoeveel er door anderen wordt geboden. En voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport worden wellicht een verplicht onderdeel van een koopcontract. Met deze voorstellen wil demissionair-minister Kasja Ollongren misstanden in de makelaarswereld aanpakken. Een verplicht 'automatisch gegenereerd biedlogboek' moet er voor zorgen dat alle makelaars integer gaan werken.

Makelaars zijn dit voorjaar door de minister opgeroepen om het koopproces rondom een huis transparanter en eerlijker te maken. Maar een branchebrede aanpak ontbreekt tot dusver, concludeert Ollongren nu. Daarom komt ze zelf met drie vervolgstappen. De eerste stap is de introductie van het biedlogboek. Ten tweede moeten makelaars aan de slag met een verbeterplan om de regels in het koopproces duidelijker te maken en tot slot moeten er gelijke kansen voor gelijke kopers komen.

Nederland moet met het logboek de praktijk in diverse andere Europese landen gaan volgen. In Nederland werken de makelaarsvereniging VBO en het platform 'Eerlijk Bieden' al enigszins zo. "Het is niet zo dat zelfs de buurman meteen kan meekijken, maar de mensen die hebben geboden kunnen wel zien wat er is geboden op het moment dat de voorwaarden zijn afgelopen, licht directeur Hans van der Ploeg van VBO zijn werkwijze toe in het AD.

De makelaars krijgen tot eind dit jaar de mogelijkheid om zelf met een verbeterplan te komen. Ondertussen onderzoekt Ollongren of ook een financieel en bouwkundig voorbehoud verplicht kan worden gesteld bij een voorlopig koopcontract. Door de grote concurrentie op de huizenmarkt laten woningzoekenden deze voorwaarden vaak vallen om hun kansen te vergroten.