Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog maar 120 Amsterdammers maken overstap naar eeuwigdurende erfpacht

Image

Nog maar 120 erfpachters hebben een aanbieding voor overstap naar eeuwigdurende erfpacht geaccepteerd. Zo blijkt uit een recent overzicht van wethouder Eric van der Burg van Grondzaken. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels aan 742 erfpachters met relatief makkelijke dossiers een aanbieding gestuurd. De aanbiedingen hebben een geldigheid van drie maanden. Deze kunnen dus nog op korte termijn worden geaccepteerd.

Sinds november vorig jaar kunnen erfpachters een overstapaanbieding aanvragen. Circa negenduizend maal is een dergelijk verzoek gedaan. Vele duizenden dossiers zijn echter nog niet beoordeeld. Volgens de gemeente mag de komende tijd een groter aantal nieuwe aanbiedingen worden verwacht. In totaal staan 1.806 aanbiedingen klaar om door team Overstap te worden afgehandeld. De definitieve beoordeling is echter een tijdrovend proces. Niet altijd is alle noodzakelijke informatie voorhanden. Wel verwacht de gemeente dat door het wegnemen van systematische fouten de doorlooptijd zal versnellen. Ook wordt extra personeel ingezet om de overstapaanbiedingen te controleren.
De meeste overstapaanvragen komen uit Zuid (22 procent), Zuid-Oost (18,5 procent) en Oost (16,3 procent). Slechts vier procent van de aanvragers woont in stadsdeel Centrum. Het Overstapportaal is de afgelopen vier maanden in totaal 33.508 keer bezocht.