Nog geen Corona-effect in nieuwste cijfers Amsterdamse huizenmarkt

08.04.20
Nog geen Corona-effect in nieuwste cijfers Amsterdamse huizenmarkt

De kwartaalcijfers van de Amsterdamse makelaars zijn die van een overhitte woningmarkt. Het aanbod in de regio* Amsterdam daalde in het eerste kwartaal naar slechts 1.179 woningen, een daling van 23,80 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019. De woningmarkt is dus nog krapper geworden. MVA-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 1.589 woningen (9,4% minder dan een jaar eerder). De transactieprijs bedraagt gemiddeld 472.000 euro (0,3% hoger dan het vorige kwartaal). Ook de transactieprijs per m² steeg nog wat (+05,%) en komt op 5.321 euro. De gemiddelde vraagprijs steeg ten opzichte van een jaar eerder met 10,6 procent. Woningen staan wel iets langer te koop: gemiddeld 31 dagen, een stijging van 7,9 procent.

De coronacrisis heeft weinig invloed op de prijzen van het eerste kwartaal gehad. En volgens MVA-voorzitter Jerry Wijnen liep "de woningmarkt in de eerste twee weken van de strengere maatregelen nog opvallend goed door. Ook in de derde week lijkt dit het geval te zijn."

Binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam is de gemiddelde vierkante meterprijs 5.515 euro (+2,4%). Er zijn op stadsdeelniveau grote verschillen in de prijsontwikkeling. In het stadsdeel Zuidoost steeg de transactieprijs met maar liefst 28,8 procent terwijl die in Centrum met 1,2 procent steeg. Daar steeg overigens de vierkante meterprijs wel met 6,4 procent. De MVA constateert dat de stadsdelen buiten de befaamde Amsterdamse ring steeds populairder worden. 
 
*De regio Amsterdam bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de plaats Abcoude (gemeente Ronde Venen).

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS