Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwbouw sociale huur met uitzicht op zee

Image

Woningbedrijf Velsen en Hillen & Roosen hebben de laatste van de drie woontorens aan de Orionweg in IJmuiden opgeleverd. Het woonproject in de Duin- en Zeewijk bestaat uit 94 drie- en vierkamerappartementen, waarvan 73 in de sociale huursector en 21 koopwoningen. De woontorens staan als een drie-eenheid naast elkaar, met oplopende bouwhoogtes. Het ontwerp is van JUST Architects. Alle appartementen hebben een ruime opzet en zijn voorzien van grote ramen; bewoners kunnen vanuit hun huis de zee zien. De gevels zijn uitgevoerd in zandkleurig metselwerk en in hout, waarmee ze een verbinding maken met duinlandschap.
De 73 sociale huurwoningen zijn verdeeld over twee woontorens. De derde toren bevat enkel koopwoningen en is, sinds zij in 2019 bij het project betrokken werden, door aannemer Hillen & Roosen ontwikkeld.

Woningbedrijf Velsen (WBV) staat voor een gigantische opgave, met in het centrum veel verouderde portiekflats uit de wederopbouwperiode. Uit cijfers van de Autoriteit woningcorporaties (Aw) bleek eerder dat een aanzienlijk deel van het woningbestand valt in de categorie matig tot zeer slecht. Directeur Rogier van der Laan zei eerder in NUL20 tot 2028 maar liefst 300 miljoen euro te willen investeren in sloop/nieuwbouw, groot onderhoud, renovatie en verduurzaming uit te geven. Een groot deel van dat geld gaat naar het naoorlogse IJmuiden.
Deze aandacht voor het hart van IJmuiden komt nu het woningbedrijf de aanpak in de Duin- en Zeewijk heeft afgerond. “In de jaren zeventig zijn daar flats van 12-hoog gebouwd. Rond de eeuwwisseling was daar sprake van ernstige sociale problematiek. Veel drugsoverlast. Daar is een omvangrijke saneringsoperatie uitgevoerd. Veel flatgebouwen zijn gesloopt." Het laatste project in deze buurt was de sloop/nieuwbouw aan de Orionweg. De laatste flat heeft daar plaats voor een gemengd woningaanbod.
(de luchtfoto dateert van augustus)