Nieuw plan voor ArenAPark bevat ook woningen

11.04.2017
Image

Op het ArenAPark, de lege kavel aan de ArenA Boulevard, in Amsterdam Zuidoost komen vier bouwblokken met woningen, kantoren, een theater, een poppodium en een hotel. Ook worden bedrijven toegevoegd die zich specifiek bezighouden met de ontwikkeling van virtual reality. Dat staat in het stedenbouwkundig plan dat de gemeente Amsterdam heeft gepresenteerd.

Amsterdam heeft al vele jaren plannen liggen voor dit gebied. Wethouder Eric van der Burg, Grondzaken: “Tijdens de economische crisis is het plan in de ijskast gezet. Vandaag hebben we weer volop mogelijkheden om dit unieke plan tot uiting te brengen. De ontwikkelcombinatie OMC heeft het gebied uitgewerkt tot een Urban Interactive District waarin de combinatie van wonen, werken en uitgaan voorop staat. Dit wordt het tweede uitgaansgebied van Amsterdam waaraan circa 700 woningen worden toegevoegd, een welkome toevoeging voor de stad om aan de woningvraag tegemoet te komen.”

De woningen zijn vooral bedoeld voor starters op de woningmarkt. Amsterdam zet in op 30 procent sociale huurwoningen en 40 procent middeldure huurwoningen te bouwen in de vorm van twee- en driekamerappartementen en friends-woningen. Van de resterende 30 procent wordt nog nader onderzocht of deze als huur- of juist als koopwoningen worden aangeboden op de markt.

OMC is een samenwerkingsverband tussen BAM, Ballast Nedam en ING. Amsterdam werkt sinds 1996 samen met deze combinatie aan de ontwikkeling van het gebied. De planvorming voor het Getz Entertainment Center in Zuidoost op die plek werd in 2010 stopgezet. Als gevolg van de kredietcrisis lukte het niet de benodigde driehonderd miljoen euro voor de bouw van het uitgaanscentrum bij elkaar te krijgen. De komende tijd wordt verder gewerkt aan het schetsontwerp, dat naar verwachting in december 2017 gereed is.