Overslaan en naar de inhoud gaan

In Monnickendam verrijst compleet houten woongebouw met betaalbare woningen

Image

Houtbouw is in opkomst, maar beperkt zich tot dusver tot woningen in het hoge marktsegment. In Monnickendam verrijst nu een houten woongebouw met 20 sociale huurappartementen, 21 sociale koopappartementen en 21 duurdere koopappartementen. De koopwoningen zijn verkocht aan inwoners van Monnickendam en de gemeente Waterland. De verwachte bouw van M'DAM duurt slechts vijf maanden. De sociale huurappartementen worden vanaf de zomer van 2021 door Wooncompagnie worden aangeboden.

In Nederland is niet eerder een dergelijk grootschalig houten woongebouw gebouwd, dat bijna in zijn geheel is opgetrokken uit CLT (cross laminated timber). De appartementen worden daarbij vrijwel volledig in de fabriek gebouwd. Door het industriële fabricageproces worden de woningen al geproduceerd, terwijl de grondwerkzaamheden nog plaatsvinden. Daardoor kan het totale bouwproces worden ingedikt tot vijf maanden.
Naast hout worden overigens in de gevel van het U-vormig gebouw ook nog wel enig traditioneel metselwerk en aluminium elementen gebruikt. De appartementen worden ‘all-electric’ opgeleverd. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor de verwarming en een boiler voor het verwarmen van water. Via zonnepanelen wordt zoveel mogelijk energie voor de appartementen - en waar mogelijk voor de algemene voorzieningen - opgewekt.

M’DAM is een ontwerp van productontwikkelaar en architect Finch Buildings uit Amsterdam; directeur daarvan is Jurrian Knijtijzer. VolkerWessels is met twee dochterbedrijven bij de ontwikkeling, de prefabricage en de bouw.