Met een modaal inkomen kun je op weinig plekken nog een woning kopen

24.10.18
Met een modaal inkomen kun je op weinig plekken nog een woning kopen
Voor huishoudens met een modaal inkomen is 90 procent van de woningen die in Nederland te koop staat niet meer te financieren. In 67 gemeenten kan deze inkomensgroep zich helemaal geen koopwoning meer veroorloven. Vooral starters zijn de dupe, zo blijkt uit een rapport van makelaarsorganisatie Dynamis.
Met name in Rotterdam wordt de slaagkans voor huishoudens met een modaal inkomen in hoog tempo minder. Was in 2016 nog de helft van het aanbod toegankelijk voor huishoudens met een modaal inkomen, in 2018 betreft dit aandeel vanwege de snel stijgende prijzen nog maar 11 procent. Het wordt voor kopers in spé steeds noodzakelijker om eigen geld mee te nemen. Als een huishouden met een modaal inkomen 30.000 euro extra inbrengt, kan volgens Dynamis de vraagprijs van een op de zes woningen worden gefinancierd. 
De makelaarsorganisatie pruttelt over de rigide voorwaarden die hypotheekverstrekkers stellen. Er zou nauwelijks ruimte voor maatwerk zijn, waardoor bijvoorbeeld positieve inkomensvooruitzichten van starters niet worden meegewogen.

nb. een modaal inkomen is ongeveer 37.000 euro. Per maand is dat 2.885 euro bruto. Het modale inkomen is het meest voorkomende inkomen. Het maakt in netto inkomen overigens nogal wat uit of het huishoudinkomen door een of meer personen wordt ingebracht. Bij één salaris wordt veel meer belasting ingehouden.

Trefwoorden:

Met name in Rotterdam wordt de slaagkans voor huishoudens met een modaal inkomen in hoog tempo minder. Was in 2016 nog de helft van het aanbod toegankelijk voor huishoudens met een modaal inkomen, in 2018 betreft dit aandeel vanwege de snel stijgende prijzen nog maar 11 procent." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS