Overslaan en naar de inhoud gaan

Met Lieven heeft Amsterdam er 1.200 woningen voor woonstarters bij

Image

Onlangs ontvingen de laatste bewoners de sleutels van hun appartement in Lieven. In totaal wonen er nu 1.200 werkende jongeren, studenten en kunstenaars in het starterscomplex in de Delflandpleinbuurt. Wethouder Reinier van Dantzig verrichtte op 12 december de officiële opening.

Woningstichting Lieven de Key startte met de bouw in 2016. Het project bestaat uit acht verschillende delen, met verschillende type woonruimtes. Naast huurwoningen voor studenten en woonstarters, is ook ruimte voor horeca en andere bedrijven en verhuur van parkeerruimte. Eén complex, 7EVEN, is niet van Lieven de Key maar van Rockfield Real Estate, de rechtsopvolger van IC Netherlands. Dat bevat 90 appartementen in het hoge huursegment. 

Lieven is ontworpen met het oog op ontmoeting. De bewoners kunnen elkaar tegenkomen in de binnentuinen, in de studieruimte, in de moestuinen of in de buurthuiskamer Lola Lieven.

Eelco Siersema, directeur Vastgoed, is trots dat  Lieven de Key zoveel woonstarters een goede start in Amsterdam kan bieden. "Lieven is het grootste complex dat we tot nu toe hebben ontwikkeld.” Hij maakt zich wel zorgen of de gemeente wel voldoende prioriteit aan studentenhuisvesting blijft geven, nu het college heeft besloten het aflopende Convenant Studentenhuisvesting niet te verlengen. Volgens Van Dantzig hoeft hij zich daar geen zorgen over te maken: "Er is geen convenant nodig om woningen te bouwen."

Lieven is onderdeel van een grotere renovatieslag in de Delflandpleinbuurt. Aan het Delflandplein wordt een woontoren gebouwd met winkels en kantoorruimte op de begane grond en er zijn plannen voor een parkeergarage onder de A10-West. Ook de openbare ruimte op en rond het Delflandplein krijgt in de komende jaren een opknapbeurt.