Overslaan en naar de inhoud gaan

Met groen energielabel naar vrije sector

Met groen energielabel naar vrije sector

Per 1 juli 2010 wordt een nieuw Woningwaarderingsstelsel (WWS) van kracht. Dan worden extra punten voor een groener energielabel toegekend. De maximumhuren van corporatiewoningen kunnen daardoor flink wijzigen, als ze opnieuw worden verhuurd. Maar verhuurders en ontwikkelaars kunnen straks ook met energiebesparende maatregelen kleine woningen naar de vrije sector tillen en kleine huurwoningen bouwen voor de vrije sector. Daar zou volgens Thijs Luijkx van Rigo veel vraag naar zijn. Bijna driekwart van alle verhuizingen (72%) binnen en naar Amsterdam betreft namelijk alleenstaanden. Dit zijn studenten, jongeren, gescheiden mensen en senioren die alleen achterblijven. Juist dit type huishoudens zoekt volgens Luijkx een kleine (tijdelijke) huurwoning, vaak op korte termijn. Maar er is zeer weinig aanbod van huurwoningen onder de – pakweg - 800 euro.
Appartementen kleiner dan 80 m2 vallen onder het huidige WWS vaak in de sociale huursector. Het aantal punten voor deze woningen is niet voldoende om boven de liberalisatiegrens uit te komen. Dat wordt volgens Luykx straks anders: “Het nieuwe WWS beloont energiezuinige woningen. Hierdoor wordt het mogelijk om kleinere appartementen aan te bieden in de vrije sector. Een voorbeeld. Een goed uitgerust en afgewerkt appartement van 64 m2 gbo en energielabel A+ krijgt met het actuele WWS 141 punten en valt daarmee net in de sociale huursector (liberalisatiegrens is 143 punten, nvdr). Dezelfde woning krijgt straks 154 punten.”
Het loont dus voor verhuurders om in energiemaatregelen te investeren. Dit kost sociale huurwoningen, maar er wordt volgens Luijkx een aanbod gecreëerd waar veel vraag naar is. Bovendien zou het een goede kans zijn voor nieuwbouw in recessietijd: stilgevallen nieuwbouwprojecten kunnen worden vlot getrokken met kleine huurwoningen in de vrije sector.

De complete analyse van Rigo vindt u HIER
Zie ook: NUL20: Barometer: Punten voor energielabel - feiten en cijfers
Zie ook: NUL20: Energielabel in WWS: substantieel effect op de huren, maar pas vanaf 2012