Lister Buildings wint tender voor woningbouw langs Duivendrechtsevaart

30.09.2021
Image

Lister Buildings heeft de tender voor de ontwikkeling van de Koffiefabriek gewonnen, een kavel langs de Duivendrechtsevaart nabij het Amstelkwartier in Amsterdam. In FITz komen 70 woningen en 800 m² voorzieningen. Het complex zal bestaan uit een gemengd woonprogramma met 40 procent sociaal en 40 procent middensegment, collectieve tuinen, horeca en ambachtelijke bedrijfsruimtes.

Het gebouw is zelfvoorzienend, energieneutraal en hoofdzakelijk van hout en hergebruikte materialen. De hoge ambities op het gebied van duurzaamheid in combinatie met een hoogwaardige architectonische uitstraling, waren voor de gemeente belangrijke selectiecriteria. Het team van Lister Buildings bestaat uit onder andere U.Minds, MeesVisser en Boom Landscape.

FITz zal bestaan uit geprefabriceerde houten elementen die op locatie worden geassembleerd. Het systeem kan in de toekomst uit elkaar worden gehaald zonder iets af te breken. De hoofddraagstructuur van het gebouw kan flexibel ingedeeld worden en heeft een lange levensduur. Met flexibele plattegronden hebben bewoners de vrijheid om een eigen invulling aan hun appartement te geven. Deze flexibiliteit maakt het ook mogelijk in de toekomst de functie of het woningtype te wijzigen. De hoogwaardige isolatie in combinatie met zonnepanelen op zowel het dak als de kopse gevel maakt het gebouw op jaarbasis energieneutraal.

Het gebied A2-zone/Joan Muyskenweg verandert de komende jaren een traditioneel bedrijventerrein naar een toekomstbestendig werk- en woongebied.