Overslaan en naar de inhoud gaan

Lieven de Key: verwarmen met warmte uit rioolwater stap dichterbij

Image

Het plan van woningcorporatie Lieven de Key, Firan, specialist in infrastructuur voor nieuwe energie van Alliander en Waternet om woongebouwen in Amsterdam-Noord met warmte uit rioolwater te verwarmen komt een stap dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad voorgesteld subsidie te verlenen voor dit plan.

In het riool wordt door Waternet een warmtewisselaar aangebracht. Door hier water doorheen te pompen wordt de warmte uit het riool gewonnen. Firan legt buizen onder de grond aan en brengt dit opgewarmde water naar de aangesloten woongebouwen. In de gebouwen plaatst Lieven de Key warmtepompen. Die warmen het water verder op, zodat het kan worden gebruikt om de woningen mee te verwarmen en voor warm water uit de kraan. Dergelijke systemen zijn al op verschillende plekken in Nederland in gebruik. Uitgangspunt is dat de kosten voor de bewoners niet stijgen ten opzichte van wat er nu wordt betaald. De prijs(ontwikkeling) voor riothermie is niet gekoppeld aan de aardgasprijs, maar aan de werkelijke kosten van het systeem.

Met het voorstel aan de gemeenteraad om een subsidie te verlenen komt de uitvoering van het plan een stap dichterbij, aldus de corporatie. Wel moet nog instemming worden verkregen van de huurders. Ook is er nog een besluit nodig over de betrokkenheid van Waternet. Als alle seinen op groen staan, kan de warmtevoorziening volgend jaar een feit zijn.