Lieven de Key start met bouw woontoren voor jongeren in Zuidas

01.04.2022
Image

In Zuidas is de bouw gestart van Stepstone van Lieven de Key, een woontoren met 216 sociale huurwoningen voor starters. Stepstone is onderdeel van de transformatie van deze kantorenwijk naar een woonwerkwijk. Op dit moment staan er al bijna 2.800 woningen in Zuidas en de komende jaren komen er zo’n 5.500 woningen bij, met nieuwe voorzieningen zoals een conservatorium, een museum voor moderne kunst en de OBA Next. Stepstone is gesitueerd in het 'Kenniskwartier', ter hoogte van de Vrije Universiteit.

De slanke woontoren Stepstone wordt tachtig meter hoog en is ontworpen door LEVS Architecten. Het gebouw bestaat uit veel glas, omkaderd door prefab betonnen gevels in de kleuren grijs en groen. De woningen zijn maisonnettes en één- en tweekamerwoningen, hebben een grootte van 20 tot 55 m2 en eigen balkons. In het gebouw komt een fietsen- en scooterstalling. Er komt een gemeenschappelijke woonkamer op de begane grond. Daarnaast kunnen bewoners elkaar ontmoeten in de flexruimte op de eerste verdieping en op het dakterras op de 23e verdieping. Daar kan ook worden gesport.

Directeur Eelco Siersema van Lieven de Key: “Met Stepstone geven we woonstarters een kans om hun eerste stappen op de woningmarkt te zetten op een hele bijzondere plek.” De huren lopen van 418 euro tot de sociale huurgrens (€752 euro, prijspeil 1-1-2022). De toekomstige bewoners huren de woningen via een jongerencontract; dat is een tijdelijk huurcontract voor maximaal vijf jaar. 

De aannemer, Vorm Bouw, bouwt het betonnen casco en de betonnen gevels vooraf op een andere locatie. Dat verkort de bouwtijd op de locatie met enkele maanden waardoor de overlast voor omwonenden en omliggende bedrijven wordt beperkt. De bouw is naar verwachting in 2024 klaar. Eind 2023 worden de woningen aangeboden via WoningNet.