'KPMG en Deloitte schikken met Vestia voor 84 miljoen'

27.01.20
'KPMG en Deloitte schikken met Vestia voor 84 miljoen'

Volgens de Telegraaf staan de accountantsorganisaties Deloitte en KPMG op het punt voor 84 miljoen euro te schikken met woningcorporatie Vestia. In ruil voor betaling van respectievelijk 65 miljoen door KPMG en 19 miljoen euro door Deloitte zou de woningcorporatie afzien van verdere juridische procedures om de accountants aansprakelijkheid te stellen voor hun rol in het derivatenschandaal. Dat deed de corporatie in 2012 bijna omvallen. De betrokken banken Deutsche Bank en ABN Amro kwamen al eerder over de brug met respectievelijk 175 miljoen euro en 55 miljoen euro. En topman Erik Staal en zes commissarissen betaalden de corporatie 4,8 miljoen euro. De Vestia-affaire droeg in belangrijke mate bij aan draagvlak om de corporatiesector ingrijpend te reorganiseren.

De schikking is eindelijk weer wat goed nieuws voor Vestia, haar huurders en ook alle andere Nederlandse corporaties. Vorig najaar bleek namelijk dat Vestia de klap van het derivatenschandaal nog altijd niet te boven is. Het klopte opnieuw aan voor hulp bij de andere woningcorporaties. Het concern zou 180 miljoen euro tekort komen om afspraken over onderhoud en verduurzaming van sociale huurwoningen na te komen. Eerder hoestten de woningcorporaties gezamenlijk via jarenlange saneringsheffingen al zo'n 700 miljoen euro op om Vestia overeind te houden.

Vestia is met zo'n 64.000 woningen een van de grotere corporaties. In 2012 kwam de woningcorporatie in grote problemen door speculatieve handel in derivaten. Met de noodzakelijke afkoop van de derivaten was 2 miljard euro gemoeid. De kasbeheerder van Vestia bleek later miljoenen euro’s te hebben verdiend aan deze risicovolle transacties.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS