Overslaan en naar de inhoud gaan

Kantonrechter maakt einde aan community-overeenkomst Change=

Image

Change= moet zo'n 250 huurders van twee woningcomplexen in Amsterdam Nieuw-West en in Zuidoost onterecht berekende ‘community-kosten’ terugbetalen. Zo heeft de Kantonrechter afgelopen week bepaald.

De huurders van de jongerenwoningen op het August Allebéplein en het Elizabeth Cady Stantonplein betalen naast huur en servicekosten (zevenhonderd tot achthonderd euro) voor de community maandelijks een verplichte bijdrage van 75 tot 120 euro in de maand. Een groep huurders vond dat onterecht en stapte naar de rechter. Change= verklaarde in de rechtbank dat de extra kosten onlosmakelijk onderdeel zijn van het woonconcept. Er worden niet alleen studio’s verhuurd; de bewoners vormen een gemeenschap. Maar volgens de Kantonrechter is sprake van een onredelijke overeenkomst. Alle door huurders te betalen kosten moeten onderdeel zijn van de reguliere huur en servicekosten. De wet is daarover duidelijk.
"De Kantonrechter wil Change=Amsterdam niet van kwade opzet beschuldigen", laat de rechtbank weten. "maar door gebruik van een community-overeenkomst worden kosten ten onrechte onttrokken aan mogelijke toetsing door de Huurcommissie.”