Overslaan en naar de inhoud gaan

Jonas wint de Zuiderkerkprijs en het Zandkasteel de Geurt Brinkgreve Bokaal 

Image

Het woningbouwproject Jonas in Amsterdam Oost heeft de Zuiderkerkprijs 2023 gewonnen. De Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed is dit jaar toegekend aan het Zandkasteel in Amsterdam Zuidoost. Tijdens het evenement De Prijzen in de Zuiderkerk reikte wethouder Van Dantzig de prijzen uit. Hij maakte daarnaast bekend dat er dit jaar slechts 5.200 woningen in aanbouw zijn genomen. 

Jonas aan de haven van IJburg bestaat uit 190 middeldure huurwoningen en 83 (casco) koopwoningen. Opdrachtgever van Jonas is ontwikkelaar/belegger Amvest. Orange Architects en Felixx Landscape Architects zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw en de omgeving. Jonas werd eerder al verkozen tot Beste BNA Gebouw van het Jaar. De jury onder leiding van hoogleraar Peter Boelhouwer verkoos Jonas boven wooncooperatie de Warren en gebouw Juf Nienke, beide eveneens projecten in de wijk IJburg. De jury vindt het bijzonder knap hoe Orange Architects dit superblok op een elegante manier heeft vormgegeven. Het woningaanbod is bijzonder divers. "Jonas is een goed voorbeeld  van hoe stedelijk wonen er in de toekomst uit kan zien", aldus Boelhouwer. Ook prijst de jury Amvest voor de lef om Jonas te ontwikkelen.

Herontwikkeling van het Zandkasteel – ooit gebouwd als hoofdkantoor van de toenmalige Nederlandsche Middenstandsbank NMB, later onderdeel van ING – naar onder meer driehonderd huurwoningen, 45 kantoren, een (internationale) school en allerlei voorzieningen is een project van ontwikkelaar/belegger Wonam, samen met Van Zadelhoff. Het ontwerp voor de aanpassing naar woongebouw is gemaakt door Alberts & Van Huut International Architects, Alberts & Van Huut waren ook de oorspronkelijke ontwerpers, en A/d Amstel architecten. De jury onder voorzitterschap van Marjorie Verhoek (regiohoofd RCE) vindt dat een uitnodigende plek is gemaakt voor iedereen. "Erfgoedwaarden, creativiteit, maatschappelijke waarden, samenwerking en duurzaamheid komen er als vanzelfsprekend samen", aldus de jury.

Traditiegetrouw maakt de wethouder aan het einde van het jaar een prognose van de cijfers van de woningbouwproductie bekend. Wethouder Van Dantzig (Woningbouw): “We wisten dat het in deze marktomstandigheden niet haalbaar zou zijn om weer een recordaantal woningen in aanbouw te nemen. Dat er desondanks in 2023 is gestart met de bouw van 5.200 woningen, waarvan meer dan helft in de sociale sector, is een compliment aan alle corporaties, ontwikkelaars, beleggers die in deze ingewikkelde tijd toch de kans hebben gezien om te bouwen aan de stad.” 
De doelstelling van het college van PvdA, GroenLinks en D66 jaarlijks 7.500 woningen in aanbouw te nemen wordt daarmee bij lange na niet gehaald, maar de uitkomst is volgens Van Dantzig wel hoger dan verwacht. Aanvankelijk hield hij rekening met niet meer dan start bouw van 4.000 woningen. Van Dantzig houdt voor volgend jaar rekening met een  lagere woningproductie. De gemeente is in dat licht bereid de grondprijzen kritisch tegen het licht te houden.