Jerry Wijnen volgt Sven Heinen op als voorzitter van de MVA

07.01.19
Jerry Wijnen
Jerry Wijnen volgt Sven Heinen op als voorzitter van de MVA
Sven Heinen heeft per 1 januari de voorzittershamer van de Makelaarsvereniging Amsterdam overgedragen aan Jerry Wijnen. Sinds 2011 was Heinen bestuurslid, waarvan de afgelopen 5 jaar als voorzitter. Ook penningmeester Bob Vredevoort heeft na een bestuursperiode van 5 jaar zich niet verkiesbaar gesteld. De twee vrijgekomen plekken binnen het bestuur worden ingevuld door Anton van Klooster (penningmeester) van het makelaarskantoor Hallie en van Klooster en Vincent van Weert van Finsens Makelaardij.
 
In een afscheidsinterview in De Volkskrant verzucht Heinen dat de overspannen Amsterdamse woningmarkt het werk van de makelaar niet leuker heeft gemaakt: "Wat een bijzonder proces zou moeten zijn, waarbij je mensen helpt die aan een volgende levensfase beginnen, is hier in Amsterdam tegenwoordig een heel hectische bezigheid. Kopers bieden blind tegen elkaar op. Bij de gratie Gods is het ze misschien gegund het huis te bemachtigen. Het moet allemaal snel, snel, snel. En heel zakelijk.’ Het is een vechtmarkt die steeds grimmiger wordt. 
 
In het interview bepleit hij het slechten van de gemeentegrenzen om de stijging van de huizenprijzen te doorbreken: "Mensen moeten zich meer gaan verspreiden. Dat kan alleen door een enorme slag in de infrastructuur, vooral in het openbaar vervoer rond Amsterdam maar eigenlijk in de gehele Randstad." En een links bestuur met zijn focus op nieuwbouw van betaalbare huurwoningen drijft de prijzen volgens hem de prijzen alleen maar verder op.
Nederland heeft volgens Heinen weer een 'echte' minister van Wonen nodig. "Niet een type als Stef Blok", die de corporaties een miljardenboete heeft opgelegd in de vorm van de verhuurdersheffing en een deel van de Nederlandse sociale woningvoorraad heeft verkwanseld aan buitenlandse beleggers, aldus Heinen. De makelaar wil dat de corporaties weer in staat gesteld worden een meer prominente rol te spelen: "Geef ze toestemming om niet alleen te bouwen voor sociale huur, maar ook weer voor middeldure huur en zelfs koop. Zo kunnen zij nieuwe wijken creëren voor een stad waarin die drie woonvormen samen blijven gaan. Nieuwe wijken van een gedeelde stad, precies wat Amsterdam zo mooi maakt."
 
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS