Ivens wil praten met institutionele beleggers over voorwaarden middenhuur

26.09.2018
Image
Wethouder Laurens Ivens van Wonen wil in overleg treden met institutionele beleggers over de bezwaren tegen eeuwigdurende middenhuur. Zo gaf hij te kennen tijdens het PakhuisNul20-debat eerder deze week. De strengere voorwaarden van het nieuwe college lijken daarmee niet langer in beton gegoten. Daarmee komt de SP-wethouder tegemoet aan de bezwaren van onder meer CEO Gertjan van der Baan van Vesteda, vice-voorzitter van de IVBN, de vereniging van institutionele beleggers. Volgens Van der Baan is 'eeuwigdurende middenhuur onmogelijk rond te rekenen'.
 
De nieuwe coalitie heeft de voorwaarden die aan de bouw van nieuwe middeldure huurwoningen worden gesteld flink opgeschroefd. De huren van deze woningen mogen jaarlijks alleen worden verhoogd met een inflatiecorrectie; bovendien moeten de woningen voor altijd in het middeldure segment blijven. Van der Baan liet doorschemeren dat vooral deze laatste voorwaarde een breekpunt is. “Ik ben bang dat institutionele beleggers onder deze voorwaarde niet meer mee gaan doen met tenders. Ik denk dat de grote partijen dan afhaken.”
 
Ivens wees er op dat de gemeente alleen in de nieuwbouw kan sturen op het behoud van betaalbare woningen: “Je ziet wat er gebeurt in de bestaande voorraad. Een woning van veertig vierkante meter in de Pijp die een huurder 500 euro per maand kost, wordt bij nieuwe verhuring voor 1500 euro per maand verhuurd. Dat gaat in een razend tempo in de stad. Dat willen we in de toekomst voorkomen. Met corporaties kunnen we daarover afspraken maken. Aan de marktsector willen we voorwaarden stellen voordat er wordt gebouwd.”
Maar Ivens gaf tevens aan met de beleggers in gesprek te willen over afspraken die zowel de betaalbaarheid garanderen als de bouwproductie op gang houden.
 
Emeritus-hoogleraar Friso de Zeeuw riep beide partijen met klem op tot elkaar te komen. "Het is van fundamenteel belang is dat Amsterdam snel met institutionele beleggers overeenstemming bereikt over de voorwaarden waaronder gebouwd wordt. Het is belangrijk dat dit niet doorziekt.”