Houten woontoren aan Spaklerweg

14.07.2016
Image

Amsterdam krijgt de hoogste houten woontoren van Nederland en mogelijk zelfs van Europa. Tot dusver is Patch22 in Noord het hoogste houten gebouw. Het geplande 73 meter hoge appartementengebouw wordt gerealiseerd aan de Amstel aan de Spaklerweg. In woontoren HAUT worden 50 tot 60 luxe appartementen gerealiseerd; het ontwerp biedt de eerste kopers nog grote keuzevrijheid in woninggrootte, aantal woonlagen en de positie van de kamers, buitenruimtes en vides. Het voornaamste bouwmateriaal van het gebouw is hout. Vanwege de grote CO2-opslag is dit een van de meest duurzame materiaalsoorten, mits gewonnen uit productiebossen. In het hout van de bomen die voor HAUT worden gebruikt zou ruim drie miljoen kilogram CO₂ zijn opgeslagen. Daarnaast wordt de buitenkant voorzien van 1250 vierkante meter aan energie-opwekkende panelen en wordt het afvalwater door filters op het dak gezuiverd. In de parkeergarage is ruimte voor elektrische deelauto’s. De parkeergarage en de onderste verdiepingen zijn wel van beton opgetrokken.

Op de begane grond staat 'urban farming' centraal in HAUT'S Hortus: een kas, een kwekerij, een terras en een innovatielab, dat direct in verbinding staat met het naastgelegen Park Somerlust. Het gebouw gaat de hoogste classificatie krijgen op het gebied van duurzaamheid voor nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties. Momenteel hebben slechts 20 nieuwbouwprojecten in Nederland deze BREEAM-vijfsterrenclassificatie. HAUT is het eerste woningbouwproject met deze classificatie.

De gemeente Amsterdam heeft een selectie onder partijen georganiseerd. Er werd niet alleen gekeken naar de hoogte van het bod, maar juist ook naar kwaliteit en duurzaamheid. HAUT is een initiatief van Nicole Maarsen en vastgoedontwikkelaar Lingotto. Dit team werd onder andere gekozen vanwege hun visie op de stad van de toekomst waarin natuur en architectuur in balans zijn. Het ontwerp is van Team V Architectuur in nauwe samenwerking met Arup. Energiebedrijf NLE is duurzaam bij het project betrokken en ziet HAUT als een 'flagshipstore’ voor alle (energie-)innovaties die het bedrijf de komende jaren gaat omarmen.

HAUT maakt deel uit van Amstelkwartier. Het project vormt samen met de torens op kavel 2b en Kop Weespertrekvaart een ensemble van drie torens. Deze zullen met de verderop gelegen hoogbouw en het Amstelstation de Amsterdamse skyline bepalen. Het Amstelkwartier bestaat straks uit zo'n 4.000 woningen, waarvan er al 1.000 zijn opgeleverd.

Zie ook uitgebreid artikel in Het Parool: Zo gaat de nieuwe woontoren eruit zien