Overslaan en naar de inhoud gaan

Houtbouw van Stadgenoot in Kolenkitbuurt

Image

In de Kolenkitbuurt is de bouw van 'De Houten Leeuw' gestart, het laatste grote stedelijke vernieuwingsproject van Stadgenoot in de deze buurt. Het gaat om 53 studio's voor jongeren. De oplevering van het nieuwe gebouw staat gepland voor november 2024. Het oorspronkelijke gebouw aan de Leeuw van Vlaanderenstraat is vorig jaar gesloopt.  

Als bouwmateriaal wordt Cross Laminated Timber (CLT) gebruikt, materiaal dat voor 99 procent uit hout bestaat. Het gebruikte hout komt volgens Mike Coffeng van aannemer De Nijs uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk: "Door hout in plaats van beton te gebruiken verwachten we tijdens de bouw ruim 60 procent minder CO₂ uit te stoten." Het ontwerp is van Heren 5 architecten.

Volgens Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling, is het nieuwe woongebouw een goed voorbeeld van de wijze waarop Stadgenoot de stedelijke vernieuwingsopgave wil aanpakken: "Waar mogelijk voegen we op onze bestaande locaties meer woningen toe. Zo leveren wij een tastbare bijdrage aan het terugdringen van de woningnood in Amsterdam.” Op deze plek worden netto 30 woningen toegevoegd. Na oplevering heeft Stadgenoot 666 woningen in de Kolenkitbuurt, verspreid over de Kolenkitbuurt Zuid en Robert Scottbuurt West. 

De komende 5 jaar investeert Stadgenoot naar verwachting 1,4 miljard euro in nieuwbouw (sloop/nieuwbouw en uitbreiding) en vastgoedverbetering. Gemiddeld streeft Stadgenoot naar een netto toename van 100-120 sociale en 80-110 middensegment huurwoningen per jaar.