Herontwikkeling Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat beginnen

24.08.2021
Image

Aan de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord gaat Hoorne Vastgoed circa 100 appartementen, een Vomar supermarkt en diverse kleinere winkels ontwikkelen. Met de gemeente Amsterdam is hierover een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Het project betreft de herontwikkeling van kavels op de hoek met de Polijsterweg.

Voor de Klaprozenbuurt in Amsterdam-Noord staan ambitieuze plannen op stapel. Het bedrijventerrein aan de Klaprozenweg moet over vijftien jaar zijn getransformeerd tot een moderne stadswijk met een mix van ruim tweeduizend woningen, voorzieningen en bedrijven.
De gemeente streeft voor het totale gebied naar een verdeling op basis van 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur en 20 vrije sector. In de onderhandelingen met Hoorne is men uitgekomen op 35-35-30. De sociale huurwoningen worden afgenomen door De Alliantie, waardoor beter is verzekerd dat ze blijvend in de betaalbare huursector blijven.
De appartementen komen in meerdere gebouwen, in hoogte variërend van zes tot tien verdiepingen. Buro Ruim is de architect voor het plintprogramma en een groot deel van de woningen; Urban Fabric Development wordt ingeschakeld om mee te denken over de ontwikkeling van een levendige plint.

Naar verwachting kan begin 2023 met de bouw worden begonnen. De oplevering zou dan eind 2024 plaatsvinden.
Carolien Schippers, directeur Grond en Ontwikkeling van de gemeente, is blij dat de herontwikkeling nu kan starten: "Dit project past prima in onze plannen voor het vernieuwen en verbeteren van Amsterdam-Noord. Het is belangrijk om oude en nieuwe buurten goed op elkaar te laten aansluiten."

Het projectgebied is nu een extensief gebruik bedrijventerrein met een zeer versnipperde eigendomssituatie. De ruim vijftig kavels zijn in eigendom bij circa 35 verschillende erfpachters en eigenaren. Het tempo van de transformatie is afhankelijk van hun medewerking.