Overslaan en naar de inhoud gaan

Haarlemmermeer zoekt bouwers voor Victoriapark-West en Centrum Lincolnpark

Image

De gemeente Haarlemmermeer zoekt ontwikkelaars voor twee bouwprojecten in Hoofddorp-Zuid. Bij Lincolnpark gaat het om de bouw van het Centrum. Daar komen onder andere supermarkten, winkels, 150 tot 190 woningen en zorgeenheden. In Victoriapark komen 180 woningen in het westelijke deel van de wijk. Bij beide projecten moet ook het openbare gebied worden aangelegd. 

De wijk Victoriapark-west komt tussen de Bennebroekerweg en de Nieuwe Bennebroekerweg. Daar wil de gemeente 180 woningen bouwen, waarvan minimaal 90 procent appartementen. Ten minste de helft van de woningen moet betaalbaar zijn; waarvan in ieder geval 30 procent sociale huurwoningen. Verder gaat het om 20 procent betaalbare huurwoningen of koopwoningen (woningen van circa 390.000 euro). Voor het overige deel mogen woningen in het dure huur- en koopsegment worden gebouwd. Bij de opdracht hoort ook de aanleg van de openbare ruimte. 

Het Centrum is het eerste deelgebied van de nieuwe wijk Lincolnpark. In het Centrum komen naast verschillende typen woningen ook zorgeenheden, een scholencomplex, een sporthal, supermarkten, winkels, horeca, werkruimte, openbare ruimte en mobiliteitshubs. Dat zijn centrale parkeergarages voor bewoners en bezoekers op een klein stukje lopen van de winkels en woningen. In heel Lincolnpark komen in totaal 1.600 tot 1.800 woningen. Het bouwen van de mobiliteitshubs maakt deel uit van de opdracht, maar de bouw van het scholencomplex, de sporthal en de sociale huurwoningen niet.

Haarlemmermeer gaat in Lincolnpark een stuk verder met de (wettelijke) duurzaamheidseisen, dan in veel andere nieuwbouwwijken. Niet alleen wordt de wijk toekomstgericht, flexibel en aanpasbaar gebouwd. Een van de bijzondere kenmerken is dat de auto's niet in de straat parkeren en zo veel als mogelijk buiten de woonstraten blijven. Door de auto's in centrale parkeergarages te parkeren, is er in de woonstraten extra ruimte voor ontmoeting en groen. De gemeente zoekt een partij met vernieuwende kennis op het gebied van duurzaamheid; een partner die de gebiedsontwikkeling compleet en in brede zin duurzaam oppakt. "We worden graag verrast met vernieuwende duurzame ideeën uit de markt”, aldus wethouder Nobel. 

In Lincolnpark en Victoriapark-West speelt het probleem van netcongestie. Dit betekent dat er op het elektriciteitsnet geen of beperkte ruimte is voor de bouw en de elektriciteit van deze nieuwe woningen en winkels. Wethouder Nobel vraagt ontwikkelaars met een andere keuze voor energie te komen, zodanig dat de nieuwe wijk niet hoeft te worden aangesloten op het centrale elektriciteitsnetwerk.