Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen water maar zand in grachten Houthaven vanwege lekkages

Image

Vanwege lekkages in de benedenverdieping blijven sommige grachten in de Amsterdamse Houthaven gevuld met bouwzand in plaats van water. Dat meldt Cobouw, platform voor de bouw. Bewoners zouden in de clinch liggen met de aannemer vanwege ernstige lekkages in de kelders. Sinds 2018 woedt er een juridische strijd en 'rapportenoorlog' tussen de aannemer en de bewoners. Aannemer Waal Bouw, een dochterbedrijf van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven, is in gebreke gesteld omdat het bedrijf volgens de bewoners geen deugdelijke kelderconstructie heeft gebouwd.

De nieuwbouwwijk Houthaven is opgezet als een eilandenrijk. Maar in lang niet alle grachten stroomt inmiddels water, ook niet bij woningen die al lang en breed zijn opgeleverd. Bewoners missen daardoor een aanlegplaats voor een bootje en uitzicht op water. In plaats daarvan kijken ze uit op zandhopen en steeds uitbundiger groen. De ellende begon volgens Cobouw drie jaar geleden al, bij fase 1 en 2 van het project. Bij de 62 nieuwbouwwoningen op Stettineiland die in 2018 werden opgeleverd, kwam de kelderverdieping bij verschillende huizen in augustus van dat jaar blank te staan. Het water stroomde de kelder al binnen voordat de gracht werd aangesloten op het IJ. Dat leidde tot aanzienlijke inboedelschade. De bouw van de 58 huizen van fase 3 begint dan net.

Er blijkt sprake van bouwfouten. De aansluitnaden tussen de prefab-kelderwanden zijn niet waterdicht. De kelderbouwer repareert deze naden volgens Cobouw met een 'industriële tape', maar de bewoners vertrouwen deze oplossing niet. Sindsdien liggen zij met de aannemer in de clinch. In september 2019 beginnen de kopers van fase 3-woningen een bodemprocedure tegen de bouwer en zijn vennoten. Er ontstaat volgens Cobouw een 'rapportenoorlog' waarin opeenvolgende constructiebureaus hun oordeel geven over het herstelplan van Waal. De rechtbank Amsterdam beslist uiteindelijk in november 2020 ten gunste van de aannemer: Waal mag er van uitgaan dat hun herstelplan adequaat is. De grote zorg van bewoners: hoe lang houdt de gekozen oplossing het?
Inmiddels zijn we weer bijna een jaar verder. De huidige stand van zaken: de bewoners van fase 1 en 2 zijn via mediation weer in overleg met Waal. De bewoners van fase 3 leggen zich niet bij de rechtelijke uitspraak neer. Niets 'zand erover'. Zij hebben hoger beroep aangetekend.