Forse huurverlaging voor 150 'woningdelers' in kantoorpand Koningin Wilhelminaplein

19.11.2018
Image

De 150 bewoners van een voormalig kantoorpand aan het Koningin Wilhelminaplein betalen voortaan voor hun kamer de maximale huurprijs volgens de puntentelling. Dat scheelt ze zo'n 200 euro per maand ten opzichte van de vorige situatie. Eigenaar NSI maakte daartoe een einde aan de samenwerking met tussenverhuurder Van Hooijdonk, een "berucht huisjesmelker", aldus Gertjan Bakker van !WOON.

Wat begon als een actieve benadering in het ‘vliegende brigade’ project van !WOON heeft volgens de organisatie binnen een half jaar "tot een ongekend succes" geleid. Bij het bezoek aan het pand stuitten de medewerkers niet alleen op klachten over slecht onderhoud, overlast door overbewoning en beroerde service, maar ook op een curieuze constructie voor de huurprijzen. De lange gangen in het pand werden door Van Hooijdonk per vijf kamers verhuurd op één huurcontract met een huurprijs rond de 3000 euro.
!WOON: "In feite huren de jongeren gewoon een kamer met gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen." Dergelijke constructies worden op kleinere schaal in vele woningdeelcontracten in de stad gebruikt. Besloten werd het contract aan te vechten bij de rechter. Een kleine groep huurders werd daarbij ondersteund door een advocaat, Stichting !WOON en een financiële bijdrage van het Emil Blaauw Proceskostenfonds.
Voordat het zover kwam maakte vastgoedbelegger NSI een einde aan de samenwerking met Van Hooijdonk. Per 1 oktober huren de bewoners nu direct van NSI. Dat heeft volgens !WOON "mooie, heldere individuele huurcontracten" opgeleverd op basis van de kamerpuntentelling, met huurprijzen tussen de 280 en 420 euro plus circa 70 euro servicekosten per persoon.
Er wordt nog wel juridische actie ondernomen om de teveel betaalde huur en servicekosten terug te vorderen.