Overslaan en naar de inhoud gaan

FD: 'De eerste Amsterdamse wijk die van het gas af moet, wil niet meer'

Image

De wijk Banne-Noord moet als een van de eerste Amsterdamse wijken van het aardgas af. Het FD concludeert na een aantal gesprekken in de wijk dat particuliere eigenaren er weinig trek in hebben. Ze willen liever wachten, maar voelen zich onder druk gezet om mee te gaan in de voorkeur van de gemeente: aansluiting op het stadswarmtenet. Al twee jaar is de gemeente met woningeigenaren in gesprek over de techniek en de kosten om gasloos te worden.

Eerder viel het besluit om Nederlandse woningen uiterlijk in 2050 van het aardgas te hebben. Amsterdam heeft zich zelfs ten doel gesteld in 2040 alle huizen van het aardgas te hebben. In de Transitievisie Warmte heeft de gemeente aangegeven welk warmte-alternatief ze voor welke wijk voor ogen heeft. In de meeste bestaande wijken is dat aansluiting op een warmtenet. Dat geldt ook voor
De Banne Noord, een van de 'pilotwijken'. De gemeente zit daarmee op één lijn met de grote huizenbezitters in de wijk, de woningcorporaties Ymere en Stadgenoot. Maar met de particuliere eigenaren, zo'n 180, verloopt het overleg steeds stroever, aldus het FD. Dat het aanvankelijk enthousiasme van milieubewuste bewoners heeft plaatsgemaakt voor scepsis, maken ook de opeenvolgende teksten van NUL20-blogger Wendy Koops op onze site duidelijk. Zij twijfelen over het duurzame karakter van stadsverwarming, de individuele kosten van de transitie en de toekomstige tarieven van een monopolistische energieleverancier. De vele bijeenkomsten en meedenkavonden maken aan de onduidelijkheid geen eind, behalve dan dat de aanleg van een warmtenet in de wijk doorgaat. Of een eigenaarbewoner meedoet blijft vrijwillig, maar bewoners vragen zich wel af hoe lang er nog gas door de leidingen blijft stromen.

Lastig is dat de uitgangspositie van woningeigenaren ook zeer verschillend is. Sommigen moeten echt binnenkort hun oude cv-installatie vervangen. Anderen wachten liever af, maar vrezen voor hoge aansluitingskosten als ze niet bij de aanleg van het warmtenet meedoen. Wendy Koops, lid van de bewonerscommissie aardgasvrij: "Dat compliceert de boel behoorlijk: mensen staan er heel verschillend in door leeftijd, financiële en privésituatie en natuurlijk de staat van het huis. Ik keek daar voor mezelf al lang niet meer naar (...). Misschien is het tijd om weer in te zoomen, te kijken wat de beste oplossing is voor mijn huishouden, mijn woning en mijn portemonnee."
Koops voelt zich langzamerhand ook overvraagd, meldde ze in haar blog met de veelzeggende titel 'uitgeteld'. Zij en andere buurtbewoners hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot materiespecialisten, noodgedwongen: "Dat participeren doen we niet voor onze lol, maar uit overtuiging. Omdat we er geen blind vertrouwen in hebben dat de juiste keuzes worden gemaakt. En dan te bedenken dat het aardgasvrij zelf, met alle rompslomp rond de aanleg en vooral de financiering ervan, nog moet beginnen."