Europese steden lobbyen voor grenzen vakantieverhuur

20.06.2019
Image

Tien Europese steden, waaronder Amsterdam, waarschuwen voor een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de EU. Ze vinden dat Europa hen de instrumenten uit handen slaat om op te treden tegen wereldwijd opererende verhuurplatformen zoals Airbnb. Het Europese hof stelt dat de verhuurplatforms ‘slechts een informatieve dienst aan de burger verlenen’. Daarom hoeven ze nauwelijks verantwoordelijkheid te nemen om te zorgen dat de regels voor vakantieverhuur worden nageleefd.

De tien steden maken zich zorgen over de explosieve groei van dit soort verhuurplatforms. Daarom willen ze nieuwe regels om de woningmarkt te beschermen en de kwaliteit van leven in de stad te garanderen. Dat kan alleen maar effectief worden uitgevoerd als ze de verhuurplatforms kunnen opleggen die regels – bijvoorbeeld een maximale verhuurperiode per jaar - te implementeren. Bovendien moeten lokale overheden moeten nu heel veel energie en geld steken in handhaving.
De steden melden in hun gezamenlijke persbericht niet tegen deze vorm van vakantieverhuur te zijn. Toerisme levert een stad inkomsten en banen op. Wel vinden ze dat ze er regels aan moeten kunnen stellen, waardoor het toerisme minder explosief blijft groeien en de steden leefbaar blijven voor bewoners.

De steden willen het onderwerp op de agenda hebben van de Europese Commissie. Het gaat om Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Bordeaux, Brussel, Krakow, München, Parijs, Valencia en Wenen.

Trefwoorden