Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Haard zoekt naar revolutionaire ideeën voor goedkoop bouwen

Image

Wonen moet opnieuw worden uitgevonden. Woningstichting Eigen Haard verzamelt daarom met de challenge 'reinvent the habitat' samen met BAM Bouw en Vastgoed Nederland en gebied- en woningontwikkelaar AM wereldwijd ideeën voor betaalbaar wonen voor iedereen. "Wij gaan voor honderd procent woongeluk voor de halve prijs," aldus de corporatie in een toelichting.

Volgens de initiatiefnemers zorgen tal van ontwikkelingen, zoals de introductie van nieuwe technieken, kunstmatige intelligentie en internet of things, voor een totaal andere manier van leven. Maar wonen en de bouw van woningen zijn naar hun mening al een eeuw min of meer hetzelfde gebleven. Daarom zoeken zij naar een nieuwe visie op wonen en bouwen op basis van twee uitgangspunten: woongeluk en halvering van de bouwkosten. "We dagen iedereen uit om met een eigenzinnige, revolutionaire kijk te komen op bouwen, materialen en wonen. De ideeën zijn niet aan grenzen gebonden. Waar je ook vandaan komt of wat je achtergrond is. Wij wachten op jouw baanbrekende idee."

Na een eerste ideeënronde krijgen twintig partijen de kans hun voorstel nader uit te werken. Bedoeling is dat vervolgens drie oplossingen daadwerkelijk worden gerealiseerd. Voor de bouw is inmiddels ruimte gereserveerd in The Green Village in Delft. Op het vroegere terrein van de faculteit bouwkunde van de TU Delft mag regelvrij worden gebouwd. Mocht de challenge woningen opleveren die geschikt zijn om in productie te nemen, dan zal Eigen Haard deze als eerste afnemen.

De challenge komt voort uit Thorb. Start-up The house of revolutionary building is in 2016 door Rick van den Bos en Henry Draijer opgericht om nieuwe innoverende inzichten over woningbouw los te weken. Meer informatie is te vinden op: www.reinventhehabitat.com