Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Haard verkoopt grond aan de Zaan aan projectontwikkelaar

Image

Woningcorporatie Eigen Haard heeft de grond voor de nieuwe woonwijk Zaandriehoek in Wormer verkocht aan de projectontwikkelingstak van VolkerWessels. In de landhoek in een bocht van de Zaan komen circa 220 koop- en huurwoningen in het sociale, midden- en hogere segment en een commerciële ruimte. Projectontwikkelaars Kondor Wessels Vastgoed en KondorWessels Projecten tekenden in de week voor kerst de koopovereenkomst met Eigen Haard. Deze partijen gaan samen met Dreef Beheer het gebied ontwikkelen.

De Zaandriehoek ligt in de Zaanbocht aan de kant van Wormer. Plannen om daar woningen te bouwen gaan ruim 20 jaar terug. Eerder trok Eigen Haard het project zelf onder de naam 'Wonen aan de Zaan'. Die ontwikkeling is vastgelopen vanwege onoplosbare meningsverschillen met een mede-grondeigenaar in het gebied. Met de verkoop door Eigen Haard is alle grond nu in handen van de partijen die het gebied gaan ontwikkelen.
Voor de Zaandriehoek is een nieuw stedenbouwkundig raamwerk met de beoogde bouwvolumes en een woningbouwprogramma ontwikkeld. Daarbij is vastgelegd dat 30 procent van de woningen in het sociale segment komt. Eigen Haard is niet meer betrokken en gaat de sociale huurwoningen ook niet afnemen. "We hebben wel vastgelegd dat een andere corporatie, Wormer Wonen, de sociale huurwoningen afneemt," zegt Danny Wijnbelt, directeur Ontwikkeling & Zakelijk Beheer van Eigen Haard. Onderdeel van de overeenkomst is bovendien dat Eigen Haard van VolkerWessels een andere positie voor de bouw van sociale huurwoningen heeft teruggekregen. De corporatie neemt 172 sociale huurwoningen af van een project aan de Naritaweg in Amsterdam Sloterdijk. Wijnbelt: "Ruil is altijd onze inzet als we een positie aan een andere partij verkopen."

(update 4 januari: de laatste alinea is uitgebreid met informatie van Eigen Haard)