Eigen Haard laat nieuwe 'ketenpartner' bouwen én slopen op Slotermeerlaan

23.08.2022
Image

Eigen Haard heeft met Hillen & Roosen een overeenkomst getekend voor de bouw van een complex van 40 woningen in de Nieuwenhuysbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Het nieuwe woongebouw ‘Kop Slotermeerlaan’ biedt vijf verschillende woningtypes waaronder acht tweelaagse woningen. Daarvoor wordt een complex van twee verdiepingen en negen woningen gesloopt. Ook dat doet Hillen & Roosen.

Eigen Haard is begin 2021 met de aannemer een langdurige 'ketensamenwerking' aangegaan. Deze vorm van samenwerken, met als doel om sneller te bouwen en gemeenschappelijke kennis efficiënter in te zetten, is volgens beide partijen de toekomst op het vlak van nieuwbouw. De woningcorporatie heeft momenteel drie ketenpartners.

Directeur Tom Bergmans van Hillen & Roosen verwacht dat dit project het begin is van een gestage bouwstroom: "Samenwerken is de toekomst van de bouw. De komende jaren realiseren wij gezamenlijk honderden woningen per jaar binnen deze ketensamenwerking. Dit aantal wordt nog verder aangevuld met de productie vanuit de NH Bouwstroom."  Met dat laatste doelt Bergmans op een samenwerking van Noord-Hollandse corporaties, overheid en marktpartijen waarvan Eigen Haard en sinds kort ook Hillen & Roosen deel van uitmaken.

Eigen Haard deed overigens al lang geleden de eerste ervaringen op met ketensamenwerking. Dat was bij de ontwikkeling van de duurzame wijk Stadstuin Overtoom (start in 2012). De initiatiefnemers -   Eigen Haard,  ERA Contour,  KOW en Oranje - beoogden toen door verregaande samenwerking de bouwkosten te drukken en zo tegen 'normale kosten' een klimaatneutrale wijk te bouwen.

Foto-impressie: ANA architecten