Overslaan en naar de inhoud gaan

Eef Meijerman treedt in oktober terug als directeur bij !WOON

Image

Eef Meijerman treedt per 1 oktober op eigen verzoek terug als directeur/bestuurder bij !WOON. Hij blijft daarna verbonden aan de organisatie als programmaontwikkelaar. In die functie houdt hij zich vooral bezig met Aardgasvrij Amsterdam en de gemeente Leiden. Tevens rondt hij het onderzoek naar de oprichting van een nieuwe brede Amsterdamse huurdersorganisatie af. De procedure voor zijn opvolging is in gang gezet, meldt mededirecteur Jacqueline van Loon.
Meijerman is al vanaf 1989 spin in het web van !WOON en zijn rechtsvoorganger het Amsterdams Steunpunt Wonen. Deze organisatie ontstond uit het samengaan van een zevental clubjes die zich alle met huurders- en bewonersbelangen bezighielden. Dat waren groepen als SIKH (jongeren, kraakbeweging), de Woongroepen Vereniging Amsterdam, Obasa, Amsterdams Woonwagenwerk, Vrouwen, Bouwen & Wonen, Vereniging Behoud door Onderhoud en Steunpunt Huisvesting Migranten. De ASW startte met negentien (parttime) medewerkers en 1 miljoen gulden uit diverse potjes. Democratisch werd nog geschreven als ‘demokraties’ en de vrouwen stonden op hun eigen overleg.

In de loop der jaren is de werkwijze van het ASW opgeschoven van belangenvertegenwoordiger naar adviseur. Meijerman in een NUL20-interview in 2009: “We zijn altijd aan de kant van de bewoners gebleven én een brug geweest richting verhuurders en overheden. Mede dankzij ons hielden beide partijen een ingang bij elkaar. Wij zijn echte polderaars. Dat kleeft ook wel heel erg aan mij. Die positie, waarin je bewoners kunt ondersteunen en vertrouwenspersoon blijft, maar ook de taal spreekt van andere partijen en daardoor misverstanden kan wegnemen. Die kern is altijd gebleven. De rode draad is dat we bewoners sterker en meer betrokken maken en beter entree bij de beleidsmakers geven.